Delosgaia

Ulziit Hishig

 • op weg naar Ulziit Hishig

 • In de nacht is het goed koud geweest, minimaal -10°C. We zijn er een keer uit geweest voor een toilet bezoek en de hemel is kraak helder, de Melkweg is prima te zien. Om tien over zessen wordt de kachel aangemaakt en heel snel wordt het aangenaam in de ger. We zijn om kwart over zeven opgestaan, snel even douchen. Deze is prima en lekker warm. Als ontbijt kregen we pannenkoekjes en soep. Dit laatste zijn we niet gewend maar het smaakte er niet minder om. Omdat op het volgende stuk geen enkel restaurant is krijgen we een lunchpakket, 3 dumplings met vlees en twee met groente.
  Om negen uur zijn we vertrokken, terug naar Khorgo. Dan langs het Terkhiin Tsagaan, hier ligt nog heel veel ijs in. Bij het meer zijn we op een paar plaatsen gestopt, we zien dat twee van de chauffeurs bezig zijn de poten van een houten krukje in te korten, met een junior ijzerzaagje dan wel. Grote hilariteit natuurlijk maar heel goed bedoeld. In één van de 4x4 zitten de ouderen van de groep met een gemiddelde leeftijd van +50. Om makkelijker in te kunnen stappen heeft men eerst een plastic kinderstoeltje gekocht. Deze was binnen een dag al kapot. Vanuit het laatste gerkamp is dit houten krukje meegenomen, ze vinden het alleen te hoog. Vandaar het inkorten van de poten.

 • Stool

  Krukje verbouwen om te gebruiken voor het instappen

 • Goed bedoeld, alleen is dit voor iemand minder goed afgelopen.
  Na enige tijd gereden te hebben zijn we gestopt voor een koffiebreak in een pas op 2500 m bij de ingang van het Tarvagatain Nuruu Nationa Park. Op het instappen van een van de medereizigers valt het krukje op en veroorzaakt een grote gapende wond aan zijn been. De wond bloed flink en moet gehecht worden. Dat kan in de eerste hulppost van Ikh-Uul en hij krijgt drie soorten medicijnen mee waaronder zware antibiotica. Nu is in Mongolië de ziekenzorg zo goed als gratis, de totale kosten van deze behandeling waren een paar euro’s.
  Na deze stop zijn we een klein stukje verder gereden om de lunch te nuttigen, de dumplings smaken prima maar het is wel veel. Na de lunch zijn we verder gereden tot in de volgende pas. Hier genieten we even van de rust en het uitzicht en zien een eagles nest in de bomen met minimaal drie kuikens. Even verder spotten we gieren en kraaien, een duidelijk teken dat er ergens een karkas ligt. We zien het echter niet.
  In het begin was het landschap heuvelachtig met weinig groen, in de loop van de middag wordt het allemaal vlakker en veel groener. We hebben wel veel meer tekenen van menselijke aanwezigheid gezien met de nodige ger kampen. Om half zes komen we aan ons gerkamp Ulziit Hishig. De gers zijn groter met bredere eenpersoons bedden. De ingang is ook wat hoger, scheelt weer de nodige schedel beschadigingen als we vergeten goed te bukken. Ron de gers lopen jonge geitjes rond met een hoge aaibaarheid factor. Op het terrein is een mooi nieuw restaurant aanwezig met een goed bar waar ook wijn wordt verkocht.
  Het avondeten is in een buffet vorm en iedereen is vrij op te scheppen wat hij wil hebben. Als we na het avondeten terug komen in de ger is de kachel al aan en het is binnen lekker warm. Omdat de vooruitzichten zijn dat het weer koud kan worden krijgen we extra dekens en we leggen ons thermisch ondergoed klaar. We vernemen ook dat de kachel om vier uur en om zes uur wordt aangemaakt.

 • Video Thumbnail

  Vertrek naar Ulziit Hishig

 • Akhangai Province

  De provincie Arkhangai of Arkhangai Aimag (Mongools: Архангай аймаг, ROMANIZED: arhangai Aimag, verlicht. ' North Khangai ') is een van de 21 aimags in Mongolië. Het ligt iets ten westen van het centrum van het land, op de noordelijke hellingen van de Khangai Mountains. It bestaat uit 19 soums (districten)
  De Arkhangai Aimag is gelegen in het binnenland van het land en grenst aan de volgende aimags: Bulgan (Noordoost), Övörkhangai (Zuid-Oost), Bayankhongor (Zuid), Zavkhan (West), en Khövsgöl (Noordwest).
  Het hoogste punt is Kharlagtai piek op 3.529 m, terwijl het laagste punt het gebied is op de samenvloeiing van de rivieren Orkhon en Tamir op 1.290 m. De bekendste berg is de slapende vulkaan Khorgo, die deel uitmaakt van het nationaal park Khorgo-Terkhiin Tsagaan Nuur.
  De rivieren Ghuluut, Khanui en Tamir hebben hun oorsprong in de valleien van het Khangai-gebergte. Samen met enkele kleinere zijrivieren behoren ze allemaal tot de waterscheiding van de Selenge. De Orkhon doorkruist het oostelijke uiteinde van de Aimag.
  Het meer Terkhiin Tsagaan Nuur ligt in het westen. Volgens een legende werd het gemaakt toen een reus een grote rots nam en gooide het weg. Terugkijkend zag hij een wit oppervlak en riep verbazing uit, "Kijk, een wit meer!" De uitroep is uitgegroeid tot de naam van het meer. De rots eindigde verder naar het Oosten en heet Taikhar Chuluu. Het kleine meer Ögii Nuur ligt in het oostelijke deel van de Aimag in de som van dezelfde naam.

 • Terk River

  Khorgo

 • Ikh-Uul

  Ikh-Uul is een district van de provincie Khuvsgul in Mongolië. Ikh-Uul Sum werd opgericht in 1931. Het totale aantal inwoners is 4060 meestal van Khalkha en Khotgor afkomst.
  Ikh-Uul Soum heeft een grondgebied van 202382 hectare en grenst aan Tarialan, Rashaant, Tosontsengel, Tunel, Tosontengel, en 559 km van Ulaanbaatar. De soum ligt op 1050 m boven de zeespiegel. De hoogste berg in het land is Khalzan Eagle, en Mankhan berg is gelegen op 2083-2263 m. Het heeft warme zomers en strenge winter.

 • Ikh Uul

  Afzettingen in Khorgo-Terkhiin NP