Delosgaia

Flaming Cliffs

 • Onderweg naar Flaming Cliffs

 • We zijn om half zeven opgestaan en ontbijten om 7 uur. Voor verandering nu een gekookt ei en rijst met een plak kaas er op voor het ontbijt. Deze dag is ook een korte reis geweest van 158 km. We zijn om acht uur vertrokken maar draaien na 10 minuten om. Onze chauffeur heeft zijn smartphone vergeten. Dus terug en gelukkig heeft hij zijn phone snel gevonden.
  De andere busjes zijn alvast doorgereden en pas nadat we een bergachtig ruig gebied hebben doorkruist zien we ze staan, bij de uitmonding van een vallei en begin van een steppe gebied. Later is het landschap geheel vlak en zijn we gestopt om koffie te drinken en de omgeving te overzien. Op een paar honderd meter afstand zien we een kudde schapen bij een nomade camp. Deze bestaat uit een Ger, een kraal voor de dieren, wat voertuigen, twee schuren en een satellietschotel.

 • Nadat we weer vertrokken zijn volgt onze chauffeur een complete andere route dan de andere twee auto’s. We zien ze ook niet meer rijden en we horen later dat ze gestopt zijn om op ons te wachten, terwijl wij noordelijker van ze rijden en al veel verder zijn. Onze chauffeur, Tauka, kijkt al rijdend of hij dieren en vogels ziet. Dan draait hij bij in een zuidelijker koers, hij heeft een grote vogel gespot bij een kadaver. Dichterbij gekomen blijkt het een lammergier te zijn, de vogel is super herkenbaar aan de baarden die van zijn ogen naar beneden afhangen.
  Onderweg hebben we ook verschillende gers en kudde schapen gezien. We zien vanuit de verte de twee andere auto’s aan komen rijden, grote stofwolken opdwarrelend. Om 11:00 komen we aan in Bulgan en stoppen bij een reeks supermarkten. Grootste deel van de groep loopt binnen bij een van de supermarkten en komt naar buiten of met een ijsje of met een fles wodka. Mongoolse wodka is uitstekend.

 • Flaming Cliffs

  Lammergier

 • Vanaf het plaatsje Bulgan is het nog 15 km naar het volgende kamp met sprekende naam “Mongolian Gobi”. Onze Ger in het kamp heeft een plastic koepel op de top, we zijn benieuwd of we de volgende morgen vroeg wakker zijn. In de Ger staan drie bedden en in tegenstelling tot de vorige ger heeft deze maar één paal. Bij sommige gers zijn ze een ensuite aan het bouwen die je deelt met een ger er naast, het is een upgrading voor meer luxe om zo gasten te krijgen die geen zin hebben om ’s nachts de ger uit te moeten voor het toilet.
  De lunch is om een uur, we hebben een bietensalade met een wortel/pompoen soep, bruine rijst met aardappel puree en 2 gehaktstaafjes, verder komkommer en tomaat gekregen. In Mongolië vallen aardappels onder de groentes en niet onder de zetmeelproducten zoals in de westerse wereld. Als dessert hebben we appel, gember met gekonfijte vruchten gekregen.

  De rest van de middag hebben we vrij en om vier uur rijden we naar de Flaming Cliffs. Feitelijk zijn het de randen van een plateau die doorloopt tot aan de rotsen waar we in de morgen tussen door hebben gereden. Het plateau bestaat uit klei, silt en fijn zand afzettingen. Er zit een duidelijke gelaagdheid in en diverse calichelagen (witte uitdroging) in het plateau. De randen zijn gevormd door erosie en gezien de structuur voornamelijk door regenwater. Het plateau is al minimaal 60 miljoen jaar oud, gezien de vondsten van dinosauriërs en de eieren. Alleen de laatste geeft al aan dat dit land is geweest.
  We hebben enige tijd rondgelopen op de rand en beneden op de vlakte. Deze ligt 25-30 meter lager. Na het avondeten hebben we een video te zien gekregen over de expeditie in de jaren twintig die de eieren hebben gevonden. De bedden in de ger zijn vrij hard en zijn daardoor vaak wakker geworden.

 • Video Thumbnail

  Tocht over de vlakken van de Gobi desert

 • Bulgan District (Sum)

  Ömnögovi (Mongools: Өмнөговь Ömnögovǐ, Zuid-Gobi) is een Aimag (provincie) van Mongolië, gelegen in de Gobi woestijn in het zuiden van het land, in de Gobiwoestijn. Ömnögovi is de grootste Aimag van Mongolië. De hoofdstad is Dalanzadgad.
  De provincie is rijk aan minerale afzettingen, waaronder goud en koper. De landbouw is van ondergeschikt belang. In sommige oases worden groenten geteeld, bijvoorbeeld in een dal bij Dalanzadgad. De Aimag (Ömnögovi) heeft diverse toeristische bezienswaardigheden heeft waaronder de Flaming Cliffs, Gobi Gurvansaikhan National Park en Khongoryn Els-de zingende zandduinen, waardoor het toerisme aan belang toeneemt.

  Bulgan is een district van de provincie Ömnögovǐ in het zuiden van Mongolië. Bulgan Sum werd opgericht in 1952. Het gebied van 249.800 ha ligt aan het einde van het Altai-gebergte, het grootste deel van het gebied omvatten de Gobi- en steppe zones. 19,7% van het grondgebied wordt beschermd door Gobi Gurvansaikhan National Park. Bulgan Soum grenst aan Mandal-ovoo, Khankhongor, Bayandalai, Sevrei en Uvurkhangai aimags Bogd sums. Het ligt 98 km van het centrum van de provincie en 530 km van Ulaanbaatar. Het bevat diverse minerale kuuroordeb zoals natuurlijke schilderachtige Bayanzag, Turrug en Urat. In het gebied liggen Bayanzag, Tugrug, Alagjid tsav, Avdant, de rotsen van Bulgan Khadtturtt en er zijn dinosaurier eieren gevonden die 70 miljoen jaar oud zijn.

 • Bulgan shops

  Winkels in Bulgan

 • Flaming Cliffs

  De Flaming Cliffs site, ook bekend als Bayanzag, soms Bain-dzak, (Mongools: баянзаг rijk in saxaul), met de alternatieve Mongoolse naam van Mongools: улаан эрэг (rode kliffen), is een gebied in de provincie ömnögovi van de Gobiwoestijn in Mongolië. Hier zijn belangrijke fossielen vondsten gedaan. Het kreeg deze naam van de Amerikaanse paleontoloog Roy Chapman Andrews, die in de jaren van 1920 het gebied bezocht. Het is het voornamelijk bekend van deeerste ontdekking van dinosauruseieren. Andere vondsten in het gebied zijn specimens van Velociraptor en eutherian zoogdieren. Het onthult rotsen van de formatie van Djadochta. Het is illegaal om fossielen uit het gebied te verwijderen zonder geschikte vergunningen.

  De bijnaam verwijst naar de rode of oranje kleur van de zandstenen kliffen (vooral bij een zonsop en -ondergang).

 • Flaming Cliffs

  Flaming Cliffs, kleiafzettingen die mooi oplichten bij zonsopgang (glimmers)