Delosgaia

Toer in Ulaanbataar

 • Rondwandeling in Ulaanbataar

 • De volgende morgen hebben we buffet ontbijt met toast, gebakken ei en spek gehad. Verder veel, heel veel fruit, broccolisoep, melk, muesli, cornflakes en natuurlijk koffie en thee.
  Om negen uur is het verzamelen beneden in de lobby, aan de overkant staat de bekende bus te wachten. We moeten daarbij de drukke Peace Avenue oversteken, Pujee waarschuwt ons voor het drukke verkeer en dat we voorzichtig moeten zijn met oversteken. Dat is niet te weinig gezegd, voor het hotel is een 2x2 baan weg zonder middenstrook en men maakt goed gebruik van de gehele breedte van de beide richtingen. Het is ons de vorige dag al opgevallen dat er hier heel veel Toyota Prius rondrijden, Japanse import want het stuur zit rechts.
  Het is erg fris, de wind waait uit het noorden en is koud. Het is rond de 7 graden maar wel met een strak blauwe lucht.

 • Video Thumbnail
 • Vandaag hebben we een tour door Ulaanbataar en we zijn begonnen met een wandeling door de Gandan Monastery. Deze is gebouwd in het midden van de 19de eeuw. De architectuur is schitterend en je ziet dat de gebouwen oud zijn. In het hoofdgebouw (Megid Jansairig Temple) staat een immens groot Boeddha beeld opgelegd met goudfolie.
  Ooit stond dit klooster aan de rand van het Ger camp dat hier was. Nu staat het midden in de stad. We hebben hier 40 minuten rondgelopen en zijn daarna vertrokken naar de Zaisan Momorial. Dit is gebouwd op de 50e verjaardag van de communistische revolutie en gedenkt de Sovjet en Mongoolse soldaten die zijn omgekomen in de WW2 in de gevechten met Japan en Nazi Duitsland.

  Het is een rond mozaïek met concrete illustraties met als thema de vriendschap tussen Mongolië en de vorige Sovjet-Unie. Begin en einde van het mozaïek is een zuil. In het midden van het mozaïek staat een zuil. Volgens foto’s op het Internet zou er een Russisch tank staan, wij hebben hem niet gezien.
  De bus kan een eind de berg oprijden over een smalle weg met boven een kleine parkeerplaats met wat toeristen winkels. Hier gaat een trap verder omhoog de helling om naar het mozaïek. Het mozaïek zal ooit eens buiten de stad hebben gestaan. Nu wordt er druk gebouwd op de hellingen rondom het monument.

 • Gandan Monastery

  Gandan Monastery

 • De bus moet achteruit de helling af en kan dan in een bocht achteruit insteken en keren. Beneden aan de helling stopt de bus bij de Buddha Garden met een groot “gouden” beeld, twee kleine tempels. De ene heeft een grote klok en de andere een grote trom. Rond de Garden bevinden zich allerlei eettentjes en vlakbij is de Mongolian University of Live Sciences.
  We hebben hier enige tijd rondgelopen en rijden dan naar het winterpaleis van Bogd Khan, nu “The Museum of the Bogd Khan. Het is heel leuk om door de gebouwen te lopen en de museum stukken te kunnen bekijken. Het meeste zijn gebruiksvoorwerpen van de Bogd Khan. De architectuur van het winterpaleis is gelijk aan de Gandan Monastery en is bijna 100% gelijk aan de Chinese bouwstijl. Binnen mogen we geen foto’s maken maar het gebeurt natuurlijk toch.

  Na dit bezoek rijden we terug naar de Peace Avenue en zoeken een bank op waar we de Euro’s kunnen omwisselen. Wij hebben € 350,00 omgewisseld in Tugrik. Dit omwisselen gaat best netjes, om de beurt gaat een van ons een kantoor waar een Mongoolse mevrouw zitten die je in prima Engels helpt. Deze bank is 24 uur per dag open, nog even langs Aeroflot gereden om de bagage op te halen van degene die over Moskou heeft gevlogen en dan eten in een Mongools restaurant. We zijn een Mongoolse maaltijd beloofd maar het wordt een buffet waar je zoveel van mag eten als je op kan. Je vult een kommetje met groenten, vlees vis naar keuze en kiest een woksaus en dan wordt zeer professioneel op een grote grillplaat voor je klaar gemaakt.

 • Bogd Khan Winterpalace

  Winterpaleis van de laatste Khan van Mongolië

 • Deze dag is afgesloten met een bezoek aan het Historisch museum van Mongolië, heel boeiend en je leert veel over de bevolking en het land door de eeuwen heen. We hebben hier geruime tijd rondgelopen alvorens we te voet teruglopen naar het hotel. We komen daarbij langs het parlementsgebouw. Op het plein staat een groot standbeeld van Ghinghis Khan te paard en de ingang van het parlement gebouw wordt bewaakt door een Ghinghis Khan beeld, geflankeerd door beelden van zijn soldaten.
  Het fijne bij het teruglopen is dat men je niet na staart, ze beschouwen je als een medeburger. Dat is in andere landen wel anders.
  Naast het hotel is een winkel waar we wat inkopen voor de eerste dagen willen doen, niemand komt om af te rekenen en je kan zo weg lopen. Naast de winkel is een koffiebar en gaan met een deel van de groep koffiedrinken en maken verder kennis met elkaar. We spreken hier af om met een aantal reisgenoten samen te gaan eten.

  In de lobby hebben we ons verzameld en lopen naar een zebrapad om de weg over te steken. Hierbij worden we aangesproken door een goed Engels sprekende dronken man. Hij is slecht gekleed. We praten met hem terwijl we oversteken en doen mee met zijn humor. Bij een pizza restaurant gaat hij mee naar binnen en begint avances te maken bij een van de vrouwen in ons gezelschap. Dat vindt de ober te ver gaan en brengt hem heel rustig naar een andere tafel, geeft hem wat te drinken en eten. Waarschuwt hem regelmatig als hij weer naar ons toe komt en uiteindelijk wordt hij stevig maar zeer netjes het restaurant uitgezet. Hij gaat wel tekeer maar de ober en de “uitsmijter” praten heel rustig en beleefd op hem in.
  Als we na het eten buiten komen zien we hem vlak bij het restaurant lopen en komt onze kant op, blijf wel op een grote afstand. Bij het oversteken komt hij niet verder mee. Om acht uur zijn we terug op de kamer, maken koffie. Marion werkt haar dagboek bij en Hans kijkt wat na op zijn laptop.
  De volgende morgen is het vanaf half zeven ontbijt en om half acht gaan we vertrekken.

 • House of Parlement

  Parlement gebouw

 • Gandan Monastery

  Het Gandantegchinlen klooster (Mongools: гандантэгчинлэн хийд, gandantegchinlen khiid, korte naam: gandan Mongools: гандан) is een Mongools boeddhistisch klooster in de Mongoolse hoofdstad Ulaanbaatar, dat sinds 1990 is gerestaureerd en vernieuwd. De Tibetaanse naam vertaalt zich naar de "geweldige plek van volledige vreugde". Het heeft momenteel meer dan 150 monniken in residentie. Het beschikt over een 26,5 meter hoog standbeeld van Avalokiteśvara. Het kwam onder staats bescherming in 1994.

 • Gandan Monastery

  Gandan Monastery

 • Het klooster werd gebouwd in opdracht van de 5e Jebtsundamba Khutuktu in 1809. De eerste tempel was de Gungaachoilin Datsan. Slechts één houten pilaar bleef uit deze tempel bestaan. In 1838 werd de Gandantegchenlin-tempel gebouwd samen met de privé residentie van de Jebtsundamba Khutuktu. De 13e Dalai Lama verbleef in de residentie in 1904. In 1840 werd de Vajradhara tempel gebouwd. In 1869 werd de Zuu-tempel gebouwd. In 1913 werd de hoge Avalokiteśvara tempel gebouwd. In 1925 werd de tempel voor het bewaren van de overblijfselen van de 8e Jebtsundamba Khutuktu gebouwd. Het is nu de kloosterbibliotheek.
  In de jaren 1930 heeft de communistische regering van Mongolië, onder leiding van Khorloogiin Choibalsan en invloed van Jozef Stalin, behalve aan paar klooster zoals deze, alles vernietigd en vermoorde meer dan 15.000 lama’s of verbande ze naar Siberië.
  Gandantegchinlen Khiid klooster ontsnapte aan deze massavernietiging en werd gesloten in 1938. Het werd in 1944 heropend en mocht doorgaan als het enige functionerende boeddhistische klooster met een minimale bezetting als een symbolisch eerbetoon aan de traditionele Mongoolse cultuur en religie. Aan het einde van het marxisme in Mongolië in 1990, werden alle beperkingen op godsdienst opgeheven.

 • Jebtsundamba Khutuktu golden statue

  Standbeeld van Jebtsundamba Khutuktu

 • Zaisan Memorial

  Het Zaisan Memorial (Mongools: Зайсан) is een gedenkteken in het zuidelijk deel van de Mongoolse hoofdstad Ulaanbaatar dat eert Mongoolse en Sovjet soldaten die gedood werden in de Tweede Wereldoorlog. Gelegen op een heuvel in het zuidelijke deel van de stad, het gedenkteken beschikt over een circulaire Memorial schilderij dat scènes van de vriendschap tussen de mensen van de voormalige Sovjet-Unie en Mongolië toont. De muurschildering toont scènes zoals de Sovjet-steun voor Mongolië in de onafhankelijkheidsverklaring in 1921, de nederlaag van het Japanse Kwantung leger door de Sovjets bij Khalhkin Gol aan de Mongoolse grens in 1939, overwinning op nazi-Duitsland en vredestijd prestaties zoals Sovjet-ruimtevluchten inclusief de vlucht van Sojoez 39 die de eerste Mongoolse in de ruimte, Jugderdemidiin Gurragchaa droeg.
  Zaisan is een populair ontmoetingspunt voor school uitjes en Afstudeer festiviteiten.

 • Zaisan Memorial

  Zaisan Memorial

 • Winter paleis van de Bogd Khan

  Het winter paleis van de Bogd Khan of het Bogd Khan Palace Museum is een museum complex gelegen aan het Groene Paleis van de achtste Jebtsundamba Khutughtu, die later werd uitgeroepen tot Bogd Khan, oftewel keizer van Mongolië. Naast het oudste museum, wordt het ook beschouwd als een van de musea met de grootste collectie in Mongolië.
  Het is gebouwd tussen 1893 en 1903 en het complex is een van de weinige Mongoolse historische attracties die niet zijn vernietigd door de Sovjets of de communistische troepen. Samen met het winter paleis, de poort van vrede en geluk, het koel paviljoen en 6 tempels, elk met boeddhistische kunstwerken, schrift en thangka, zoals de Naidan-tempel en de Makhranz-tempel, bestaat het paleis complex uit een totaal van ongeveer 20 gebouwen. Het museum heeft ongeveer 8.600 exposities en ontvangt jaarlijks meer dan 40.000 bezoekers. Tentoongesteld zijn veel van de bezittingen van Bogd Khan, zoals zijn troon en bed, zijn verzameling van kunst en opgezette dieren, zijn sierlijke ceremoniële Ger, een paar ceremoniële laarzen aan de Khan gegeven door de Russische tsaar Nicolaas II, als ook een Jewelled regalia gedragen door de Bogd Khan's huisdier olifant. Het valt tegenwoordig onder het ministerie van onderwijs, cultuur, wetenschap en sport van Mongolië.

 • Winter Palace Bogd Khan

  Winterpaleis van Bogd Khan, de laatste Khan van Mongolië