Delosgaia

Secret of Orgi

 • Onderweg naar de Secret of Orgi

 • De dag is weer zeer zonnig geweest, net als de vorige dagen. Het is alleen niet zo heiig geweest maar wel meer bewolking en de wind is een stuk frisser. Het ontbijbuffet is behoordijk uitgebreid met pannenkoekjes, omelet en nog veel meer. Om acht zijn we vertrokken voor een rit van 165 km. We gaan naar de Ongiin Khidd Monastery, dit is twee ruïnes van twee kloosters aan wederzijde van de rivier de Ongi.
  Het landschap is behoorlijk afwisselend, heuvelachtig en dan weer vlak. Vanuit de Flaming Cliffs dalen we van 1245 m naar 1050m en dan weer omhoog naar bijna 1300m. Op het laagste punt ligt het Ulaan Lake.

 • We hebben weer de nodige schapen en kamelen gezien. Vlak voor we bij Mandal Ovoo zijn stoppen twee van de 4x4 bij een memorial voor de kamelen karavanen. De derde is gelijk doorgereden naar Mandal Ovoo en staat op ons te wachten bij een rij winkels. We hebben de lokale economie een boost gegeven door het kopen van ijs, koek en een aantal flessen uitstekende Mongoolse wodka. Vlak bij Mantal Ovoo is een verlaging in het terrein met wat gras en zoutpannen. In het stadje worden we zonder erg veel nieuwsgierigheid maar ook zonder afkeer ontvangen. We verbazen ons over het grote aantal kinderen dat rondloopt. Bijna de helft van de Mongoolse bevolking is jonger dan 20 jaar wat goed laat zien dat de levensomstandigheden na het communistische tijdperk met grote sprongen omhoog is gegaan.

 • Video Thumbnail

  Rijdend over de vlakten onderweg naar Secret of Orgi Ger kamp

 • Na een goed uur zijn we verder gereden en nog geen twee uur later komen we aan in Segret of Orgi, het volgende Ger kamp. We hebben een 4 gangen lunch en lopen daarna naar de ruïnes van de twee kloosters. We staan verbaasd tussen de ruïnes en kunnen zoveel vernielzucht niet waarderen of begrijpen. Men is in 1999 begonnen met de heropbouw van de kloosters, voor de vernieling woonden erg veel mensen rond de kloosters en men maakt zich zorgen of de mensen wel weer terug gaan komen.

 • De Orgi loopt tussen de twee kloosters door, we zijn naar de oevers gelopen en stroomopwaarts zien we een grote gouden boeddha hoog op de rotsen zitten. We zijn er naar toe gegaan en bekijken of we de rivier kunnen oversteken zonder te nat te worden. Lukt niet echt en zijn daarom langs de oever terug gelopen naar het gerkamp. Bij het terug lopen is de hemel dichtgetrokken en het heeft zelfs eventjes zacht gespetterd, zo af en toe laat de zon zich nog even zien.
  Het avondeten is een drie gangen buffet en bestaat uit stoofgroente, rundvlees, rijst en aardappelpartjes. Het eten is hier niet slecht maar het is niet bepaald Mongools. Nu is de keuken van Mongolië niet echt iets bijzonder, vooral deegwaren en vooral schapenvlees, vet taai vlees vaak.In de avond koelt het snel af en we krijgen extra dekens.

 • Secret of Orgi

  Kamelen vlak bij Secret of Orgi

 • Mandal Ovoo

  Mandal-ovoo is een district (Sum) in de provincie Umnugobi in het zuiden van Mongolië. Mandal-ovoo Sum werd gesticht in 1923 als khana Sum van Delgerkhangai Mountain van Bogd Khan Uul Mountain Province. De sum grenst aan Delgerkhangai, Saikhan-ovoo, Tugrug, Bayangol en Bogd sums van de provincie Uvurkhangai. In het district wonen 1785 mensen met 60764 stuks vee.
  Mandal Ovoo ligt op 449 km van Ulaanbaatar en op 116km van het centrum van de van de provincie.
  Het bestaat uit een prachtig landschap met heuvels en valleien. De Ongi rivier, die ongeveer 350 km ontspringd in de Khangai provincie, stroomt 140 km door het district en eindigd in Ulaan Lake.

 • Mandal Ovoo

  Beeld in Mandal Ovoo

 • Ongiin Khidd Monastery

  Het Ongi-klooster (Mongools: Онгийн хийд, Ongiin khiid) is de verzamelnaam voor de ruïnes van twee kloosters die tegenover elkaar liggen aan beide zijde van de rivier de Ongi in het Zuid-centraal-Mongolië. Het Barlim-klooster ligt aan de noordelijke oever van de rivier, terwijl het Khutagt-klooster zich op de zuidelijke oever bevindt. Het oudere zuidelijke complex bestond uit verschillende bestuurlijke gebouwen en 11 tempels. Het noordelijke complex is gebouwd in de 18e eeuw en bestond uit 17 tempels, waaronder een van de grootste tempels in heel Mongolië. Het terrein huisveste ook 4 boeddhistische universiteiten.

  Opgericht in 1660 was het een van de grootste kloosters in Mongolië en op zijn hoogtepunt woonde hier meer dan 1000 monniken. De ruïnes bevinden zich ongeveer 18 km ten zuiden van de stad Saikhan ovoo.
  Beide complexen van het Ongi klooster werden volledig verwoest in 1939, tijdens anti-religieuze zuiveringen, uitgevoerd onder Khorloogiin Choibalsan, de leider van de communistische partij van Mongolië. Meer dan 200 monniken werden gedood, en veel overlevende monniken werden gevangen gezet of gedwongen opgenomen in het door de communisten gecontroleerde leger.
  Een groot aantal ruïnes, waaronder een hoge Stupa zijn vanaf de rivier te zien op de omliggende heuvels. In de jaren negentig werd besloten het klooster opnieuw op te bouwen. De eerste tempel werd ingehuldigd in 2004. Er is een klein museum met een ger ervoor. Een van de stoepa's is net gereconstrueerd. Het bevat een gedenkplaat met namen van de monniken die in 1939 zijn vermoord.

 • Ongiin Khidd

  Ruïnes van Onginn Khidd Monastery