Delosgaia

Gorkhi-Terelj National Park

 • Wandeling naar Aryapala Monastery

 • De morgen zou dit keer niet vroeg beginnen, we hoorde dat het ontbijt om acht uur is. Toch zijn we vroeg wakker, de groep Koreanen vertrekken vroeg en door het geklets en alle bijbehorende lawaai zijn we al vroeg wakker. De bedden zijn niet de beste op deze reis, ze staan scheef en zijn hard en vooral Marion heeft niet lekker geslapen. Ze neemt de komende nacht het derde bed in de ger.
  Het ontbijt kan ook beter, er is soep, brood met een gebakken ei en jam. Daar moeten we het mee doen. Om negen uur zijn we vertrokken voor een wandeling naar het klooster. De zon schijnt uitbundig bij het vertrek, we lopen in een t-shirt en hebben de jassen in de rugzak. Aan de overkant van het dal gaan we omhoog over een bergkam tussen de granietrotsen heen. Boven op de kam heb je een schitterend zicht op Turtle Rock en het klooster boven aan de helling van het volgende dal.

 • Niet iedereen loopt even snel en sommige nemen heel veel foto’s van bloemen. De groep waar Hans bij loopt wil rechtdoor een moeras en ondiepe rivier door naar de Turtle Rock. Daar heeft hij geen zin in en draait om naar de zandweg. Hij heeft deze gevolgd en neemt de dam over de rivier naar Turtle Rock. Daar staat een van de 4x4 busjes met degene die niet het stuk kunnen of willen lopen. Lopend naar de Turtle Rock is het gaan betrekken, de wind neemt toe en de temperatuur daalt flink. Een groot deel stapt in het busje en laat zich naar de parkeerplaats van het klooster brengen.
  Marion loopt mee in een andere groep samen met Puujee, onze lokale reisbegeleidster en pas veel later dalen ze af naar de rivier. Puujee wil ook door het moeras en rivier heen gaan en ze zegt dat het maar een klein stukje is. Het is veel erger en erg nat. Dit deel van de groep loopt ook richting het klooster en wordt later opgepikt door het busje die ze naar het klooster brengt.

 • Mantra

  Mantra op het pad naar Aryapala Monastery

 • Hans staat met het andere deel van de groep bij de ingang van het klooster en zijn naar binnen gegaan door een van de zij-ingangen naast de hoofdpoort. Er moet toegang worden betaald maar alleen al de melding dat onze reisbegeleidster onderweg is en zorgt voor de toegangskosten is voldoende en we mogen naar binnen. Er is nog een lange weg te gaan, deze is wel verhard en om de paar meter staat er een mantra. Lopend langs de mantra’s begint het zacht te regenen. Het pad leidt over een houtenbrug boven een klein ravijn en komt uiteindelijk uit bij een trap met stenen treden die omhoog leidt naar de ingang van het klooster. De trap is steil en we zijn allemaal blij wanneer we boven zijn. Voordat we het klooster mogen betreden moeten de schoenen uit of een beschermhoes er overheen.
  Marion komt pas veel later aan en het regent dan al, zij loopt niet het gehele pad langs de mantra’s. Samen hebben we door het klooster gelopen en bewonderen de fresco’s, spreukenrollen en gebedsmolens. Het is een heel mooi klooster. We zijn terug gelopen naar beneden bij de poort en stappen het busje is. Inmiddels is er een tweede busje gekomen en de anderen hoeven niet lang te wachten.

 • Mantra

  Mantra op het pad naar Aryapala Monastery

 • Iedereen is om half een terug in het gerkamp, inmiddels is de on weer gaan schijnen. De lunch is beter dan het ontbijt en bestaat uit salade met vis, soep, kip met paprika, courgette en bruine rijst. Onder het eten komt Puujee nog langs dat een busje in de middag naar de souvenirwinkel bij Turtle Rock rijdt. We zijn meegegaan en kopen ons zo gezocht borrelglaasjes. We zijn terug gaan lopen maar nu wel om het moeras heen, over de bergkam en aan de andere kant naar beneden naar het kamp. Lopend op het pad bij het moeras ontmoeten we een Nederlander, hij is gekomen met de Trans Mongolië express. Heeft zes dagen in de Gobi doorgebracht en daarna nog een aantal dagen in Ulaanbataar en het Gorkhi-Terelj National Park. Hij vertelde dat hij heeft overnacht in een soort herberg waar je kon intekenen op korte reizen door Mongolië.
  Terug in het gerkamp hebben we een douche genomen, eerst was het allen koud water maar nadat we de gasgeiser hebben aangedaan en de temperatuur ingesteld kunnen we genieten van warm water. Het weer is inmiddels geheel opgeklaard, er staat alleen nog een koude wind en in de luwte zitten van een ronde ger is lastig.
  Het avondeten is om zeven uur en we krijgen schapenvlees á la Mongools, aan het bot met verder aardappelen en rijst. Na het eten zijn we teruggegaan naar de ger voor onze laatste nacht in een ger, de kachel is aangemaakt en we lezen nog wat waarbij we de fles rode wijn opdrinken. Om tien uur zijn we naar bed gegaan en zonder de herrie van de Koreanen.

 • Mantra

  Mantra op het pad naar Aryapala Monastery

  Mantra

  Mantra op het pad naar Aryapala Monastery

 • Gorkhi-Terelj National Park

 • Turtle Rock

  In Noord-Mongolië zit een schildpad. Deze schildpad heeft zich niet bewogen voor duizenden jaren. Het waakt over het landschap van het Gorkhi Terelj National Park in de buurt van de stad Ulaanbaatar. Melkhii Khad, of Turtle Rock is een van de twee bekenste graniet rotsen in het Park (de andere is het bidden Lama Rock). Het Park ligt aan de rand van het Khentii-gebergte en is een beschermd gebied voor verschillende bedreigde diersoorten.
  Turtle Rock, "Melkhii Khad", is een verrassende granitische formatie, 24 meter (79 voet) hoog, waarvan de vorm doet denken aan een schildpad.

 • Turtle Rock

  Turtle Rock

 • Aryapala Monastery

  Mongoliërs kennen een lange geschiedenis in het beoefenen van het boeddhisme en Dharma paden om verlichting te vinden. Daarom heeft het Aryapala International Meditation Center (aimc), gelegen in Gorkhi Terelj, Mongolië zijn deur geopend voor collega Mongoolse mediteerders en internationale bezoekers die willen leren over het boeddhisme en de praktijk van meditatie. AIMC werd opgericht in 1998 door Geshe Bayantsagaan Sandag, hoofd Lama van het Lamrim klooster in Ulaanbaatar, Mongolië. Ze zijn begonnen in 2004 en is nu uitgegroeid tot het tweede grootste meditatiecentrum in Mongolië, na Duvhan klooster. Deze is gesticht door Mongoolse eerste Bogd Zanabazar. De tempel is voor het hotel gelegen met een bos ervoor en heeft steile, scherpe toppen achterzich die het beschermen in de rug. AIMC ligt op een zuidelijke helling van een berg die bekend staat als Maanit en deel uitmaakt van de Khan Khentii bergketen. Dit gebied maakt ook deel uit van het Gorkhi-Terelj Nationale Park. Het Aryapala International Meditation Center is een van de weinige centra over de hele wereld die nog steeds de oude meditatie praktijken van Mahayana boeddhisme in traditie houden.

 • Entree Aryapala Monastery

  Aryapala Monastery