Delosgaia

Khövsgöl Nuur

 • Het landschap

 • We zijn aangekomen bij Khövsgöl Nuur waar we twee nachten blijven in het Gerkamp. We hebben de gehele tijd aan ons zelf en zijn wezen genieten van het schitterende landschap van het meer gelegen tussen de bergen. Dit meer wordt ook wel het tweelingmeer van het Baikal meer genoemd, beide zijn ongeveer even oud en zijn gevormd in een riftvalley. Deze rift is ontstaan door de druk van India op het Aziatische continent. De lucht is heel schoon waardoor we ver kunnen kijken en genieten van de bergen aan de overkant van het Khövsgöl nuur. Het ijs in het meer maakt het geheel schitterend, vooral als de zon door de wolken heen breekt. De Siberische Larix past er geheel bij. Dit is echt de Siberische taiga zoals we het ons altijd al hadden voorgesteld.
  De taiga is een gordel van gematigd regenwoud die de gehele aarde omspant tussen de 50 en 60 graden noorderbreedte. De bomen groeien door de strenge winter niet snel en vooral in het noordelijke deel kunnen de bomen honderden jaren oud worden en toch niet dikker zijn dan 20 cm.
  Het kamp ligt aan een baai achter een dam, de baai is geheel ijsvrij en vol met watervogels. De oever van het meer vlak bij het kamp is steil en vol met zwaluw holen. De dam die de baai scheidt van het meer ligt vol met kruiend ijs maar het smelt heel snel. Het ijs in het meer begint scheuren te vertonen voorzover we kunnen zien. Het kamp ligt aan de small zuidoever van het meer en de noordoever is niet te zien, ligt ook veel te ver weg. Afstand is zeker 200km.

 • Khövsgöl Nuur Pano

  Het meer zoals wij het zagen bij aankomst

 • De dieren rond Khövsgöl Nuur

 • Het rondlopen op de oever van Khövsgöl Nuur is een hele belevenis door de natuurpracht, het zicht op de bergen, het meer met het smeltende ijsdek en de grondeekhoorns die voor en achter je in en uit hun holen schieten. Ze hebben geen angst voor je, wel voor de omgeving. De kopjes komen er eerst voorzichtig uit, kijken wat rond en als ze denken dat alles veilig is komen ze geheel naar boven. Lopen dan rond, eten gras spelen met elkaar en duiken de holen weer in waarna ze weer voorzichting rond kijken om verder te gaan met hun spel. Schitterend gezicht.
  Aan de oevers lopen ook jaks rond, nog vol in de wintervacht maar al wel met kalveren. Ze laten je redelijk dicht bij ze komen maar gaan in de verdedigingshouding staan met het kalf tussen de poten wanneer je een bepaalde grens oversteekt, je komt binnen hun comfortzone. Deze is per dier verschillend.
  Andere landdieren behalve paarden hebben we niet gezien. In het meer zijn geen dolfijnen zoals in het Baikalmeer. Het Khövsgöl nuur ligt daarvoor te ver stroomopwaarts.

 • Grondeekhoorn

  Grondeekhoorns

 • Video Thumbnail

  Het spel van de grondeekhoorns

 • De vogels rond Khövsgöl Nuur

 • Het Khövsgöl Nuur is een werkelijk vogelparadijs. Overal waar het ijs aan het breken is zien we watervogels zwemmen, alleen, met zijn tweëen of in een groep. In de baai, achter de dam zwemmen twee parelduikers. Ze zijn continu aan het duiken naar voedsel en het is niet eenvoudig om ze te fotograferen op het moment dat ze onderduiken.
  In de lucht vliegen Swan Gooses, ze hebben daadwerkelijk iets tussen een zwaan en een gans in. Vanaf de bovenkant van de kop loopt een oranje band naar het lijf toe. Ze lijken erg veel op de bar-headed goose, alleen heeft deze een bruine band aan de bovenkant en aan de onderkant van de hals en zwarte banden dwars op de kop.
  De bar-headed gooses lopen rond in het gras aan de oever, ze zijn heel moeilijk te benaderen. Wanneer je te dichtbij komt beginnen ze als een echte gans alarm te slaan en vliegen weg.

 • Whooper Swan

  Whooper Swan

 • Op een paal in het water zitten twee sterns elkaar het hof te maken, het zijn schitterende vogels. Af en toe vliegt een van de twee weg en komt met een grote bocht terugvliegen om verder te gaan met de hofmakerij.
  In de lucht vliegen Ruddy Shellduck rond, het zijn eenden met een oranje lijf die naar de kop langzaam wit wordt. De vleugels zijn wit aan de voorkant en een groot deel van de vleugeloppervlakte vlak bij het lijf. De rest van de vleugels zijn zwart.
  Voor deel bestaan de oevers uit een klif van ruim een meter hoog. Zwaluwen hebben hier een nestholte gebouwd, jonge zwaluwen zien we op verschillende plaatsen, totaal niet bang, rondlopen op zoek naar voedsel.
  Vlak bij de baai zwommen een grote groep Whooper Swan rond met aalscholvers, Mongolian Gull en een White wagtail op het strand.

 • Video Thumbnail

  Paartje sterns en andere vogels