Delosgaia

Op weg naar Tsetserleg en Khorgo Uul

 • Op weg naar Tsetserleg

 • Bij het opstaan is het fris en het regent een beetje. We hebben om acht uur ontbijt in het restaurant dat geheel is opgetrokken uit boomstammen, het is een blokhut. Het ontbijt is een meer Engels ontbijt met witte bonen,gebakken ei, worstjes en toast. Het smaakt wel maar is niet zo goed als we bij andere kampen hebben gehad.
  Om negen uur hebben we de Tsenkher Hot Spring verlaten en vervolgen we de weg aan de overkant van hetdal. De weg is erg slecht en we maken maar weinig voortgang. Op een gegeven moment horen we een Mongoolse vloek, Tauwka springt uit de auto en we denken allemaal dat we vast zitten. Wat blijkt, de tank is leeg, hij heeft vergeten te vullen. Achter in de auto staat een jerrycan en daarmee vult hij de brandstoftank. Dan kunnen we weer verder.
  Deze dag staat een rit van ruim 200 km ons te wachten, dat is lang voor Mongoolse begrippen. Omdat we later dan anders zijn vertrokken is de weg waarschijnlijk beter dan de vorige dagen, al laat dit eerste deel het niet zien.
  Na het bijvullen van de tank zijn we verder gegaan over heuvelruggen en door rivieren heen. De weg gaat voor een groot deel door glooiende grasdalen met heel veel roofvogels en gieren. Het is prima veeteelt land en zeer goed met gras begroeid. Omstandigheden zijn veel beter dan zuidelijker in de Gobi. We zijn gestopt bij de brug over de Urd Tamirin Gol. De rivier gaat meanderend door het dal. Over de rivier ligt een goede stevige houten brug.

 • Video Thumbnail

  Dit is een zeer slecht stuk weg, toch hebben deze auto's er geen last van

 • Aan de overkant hebben we de weg vervolgd tot in Tsetserleg, één van de grotere steden die we op deze reis hebben aangedaan. In de plaats hebben we boodschappen gedaan, waaronder een fles wodka en rode wijn. In Tsetserleg hebben we kennis gemaakt methet leven in een provincie stad. Een groot deel van de straten in de stad zijn niet bestraat of van asfalt voorzien. Op de centrale markt zijn hele leuke dingen te koop en het valt op dat men veel aan recycling doet.Motor en auto onderdelen liggen hoog opgestapeld in de zeecontainers, niets gaat verloren, alles wordt hergebruikt. Een groot deel van de auto’s zijn Toyota, veel directe import uit Japan met het stuur rechts zoalsin Japan.
  We verlaten de stad aan de westkant (zuid kwamen we binnen) en klimmen we over een heuvelrug naar het volgende dal. Daar zijn we naar een grote rots van vulkanischeoorsprong gereden. Het is een graniet. De rots heeft een mythologische oorsprong. Het verhaal gaat dat een reus een steen heeft gegooid op een slang. De slang heeft geprobeerd te ontsnappen door een gat in de grondte maken.
  Na deze stop zijn naar onze lunch plek gereden, een kleine eettent aan de rand van Zaankhushuu.

 • Tsetserleg

  Een inwoner van Tsetserleg

 • Verder naar Khorgo Uul

 • We hebben net lunch gehad in een simpele eettent aan de rand van Zaankhushuu. De plaats zelf zijn we niet in geweest. Het eten bestond uit een goede stevige soep met daarna gefrituurde kip en vis. We zagen dat de chauffeurs noedelsoep en dumplings te eten kregen, dat is typisch Mongolisch voedsel. Het kan erg vet zijn door het schapenvlees, hoog cholesterol gehalte maar wel lekker.
  Na het eten gaan we verder, de heuvels in over de bekende Mongoolse Highway. Lokaal heet deze weg Arkhangai – Zavkhan Highway en we zijn verder gereden door de Hanui River Valley naar de Rocky River Canyon. Dit is even slikken, je staat hier op een plateau met eendiepe canyon. Het plateau bestaat geheel uit een minimaal 20 meter dikke basalt afzetting. De wanden zijn stijl maar wel begroeid met 3-4 jaar oude ceder en larix bomen. Typische bomen van de Taiga.
  Bij het overstekenvan de Suman rivier blijk de rivier nog vol te liggen met ijs. De brug over de rivier is een moderne betonnen constructie gebouwd om kruiend ijs te weerstaan en uit het ijs steken de houten palen van een vorige brug.

 • Suman Rivier

  Suman River nog vol met ijs

 • In Tariat worden de nodige boodschappen alvorens we door rijden naar de Khorgo vulkaan. Vanaf de parkeerplaats met de nodige, nog niet in gebruik zijn de, toeristen tenten is het nog 400 meter lopen ruim 100m klimmen naarde top. Vanaf de top is er een schitterend zicht op andere kraters in de buurt en vooral op het grote lava veld. Op de top geeft Hans een college van de tektoniek en vulkanisme in de buurt. Zijn schatting van de ouderdomwas 5000-6000 jaar, hij leidde dit af uit de verwering van de lava en de bomen. Hij zat er niet ver naast, de ouderdom is 8000 jaar.
  Vanaf de top heb je een goed zicht op het meer en het ger kamp voor de komende nacht. Het is al half zeven als we daar aankomen.De ger is niet echt groot en heeft twee losse bedden. De eetzaal is in een grote ger, de kachel staat aan en het is binnen lekker warm, zo warm zelfs dat de deur een poosje open staat. Het eten bestaan uit een saladevan komkommer, maïs en tomaat met daarna gestoord rundvlees, rijst, aardappelpuree aangevuld met paprika/aubergine.De ochtend begon bewolkt maar later op de dag breekt de zon steeds meer door en het eindigt met eens strak blauwe lucht. Onder het eten hebben we vernomen dat als we in de nacht de ger niet afsluiten de kachel rond zes uur wordt aangemaakt. Nadat we nog een glas wodka (Hans) of wijn (Marion) hebben gedronken liggen we om tien uur in bed.

 • Khorgo Vulkaan

  Khorgo vulkaan

Tsetserleg en de Khorgo Uul vulkaan

 • Tsetserleg

  Tsetserleg, ook we uitgesproken als Cecerleg (Mongools: Цэцэрлэг, verlicht. ' tuin ') is een stad in Mongolië en is de hoofdplaats van de provincie Arkhangai Aimag. Het ligt op de noordoostelijke hellingen van het Khangai-gebergte,360 mijl (600 km) ten zuidwesten van Ulaanbaatar. Het heeft een inwoneraantal van 16.553.
  Tsetserleg is geografisch gelegen in de Bulgan Sum in het zuiden van de Aimag. Het is niet te verwarren met TsetserlegSum in het noorden. In 1992 werd Tsetserleg aangewezen als Erdenebulgan Sum, die een oppervlakte van 536 km² heeft.
  Tsetserleg is een oud cultureel en commercieel centrum. Het was ooit de zetel van een klooster,gebouwd door de eerste Khalkh Zaya Pandita, Luvsanperenlei (1642-1715) (niet te verwarren met Zaya Pandita Namkhaijantsan (1599 – 1662)). Het bestond uit de Guden Süm, rechts de zomer Semchin tempel, en links de winterSemchin tempel, allemaal gebouwd in het begin van de jaren 1630. De zesde Zaya Pandita, Jambatseren, werd gedood door de communisten in 1932, en de belangrijkste Guden tempel werd omgevormd tot een museum. Er is eenzevende Zaya Pandita, maar hij woont meestal in Ulan Bator en bezoekt slechts af en toe de stad.

 • Tsetserleg Market

  Markt van Tsetserleg

 • Taikhar Chuluu

  Taikhar Chuluu (Taikhar Rock) is een 20 meter hoge rots op de oever van de Khoid Tamir rivier in Ikhtamir Soum. Het is bedekt met 150 geschriften in vele verschillende talen en dateert uit vele verschillende periodes (runen,Sogd, Oeigoerse, Mongools, Nangiad, Tibetaanse geschriften). De oudste is het runenschrift, gerelateerd aan de Turkse periode van de 6e en 7e eeuw. Een ovoo werd bovenaan geplaatst. Helaas zijn er veel graffiti op dezerots en de oude geschriften verdwenen bijna. Deze klif werd gevormd door het scheiden van de rivieroever als gevolg van miljoenen jaren voortdurende stroom van Khoid Tamir River door granieten Kaap op de noordelijkeoever. De regering heeft een wet uitgevaardigd om de rots te beschermen in 1994. Graffiti.
  Legende: een 20m hoog, groot graniet Taikhar Rock heeft een interessant verhaal. Ooit kwam een reusachtige slang uit eengat en begon met het slikken van lokale mensen en dieren. Lokale mensen vroegen om hulp van een sterke dappere man genaamd Bukhbilegt (sterk en verstandig. Toen vocht hij met de reusachtige slang en duwde het naar hetgat en zette de grote rots op zijn kop.
  De reuzen slang probeerde uit te komen onder het gat, zodat Bukhbilegt zijn favoriete pijl en boog op de Big Rock, Taikhar zette. Dan kon de reus slang niet bewegen. Lokalemensen zeggen dat als je de Taikhar Rock vanaf een hogere plaats ziet, je pijl en boog zult zien.

 • Taikhar Chuluu

  Taikhar Chuluu

 • Chuluut River

  De Chuluut (letterlijk: Steen rivier) is een rivier die door de valleien van het Khangai-gebergte in centraal-Mongolië stroomt. Het is een zijrivier van de Ideriin Gol. De rivier is 415 km lang en de breedte bij de mondingin de Ider rivier is 80 m, de maximale diepte is 3 m. Hij is geheel dichtgevroren van november tot april. Stony River ligt op 30 km van Tariat de Soum van de provincie Arkhangai.

  Het begint in een smalle, steile maar niet diepe basalt kloof die is ingebed in het schitterende landschap van de bergachtige steppe. De kloof (Chuluut Canyon) is 25 km lang en heeft een maximale diepte van 20 m. Het iseen wonderlijke ervaring de rivier te zien tussen die hoge muren, die af en toe overgaan in beboste hellingen en rijke weidegronden. De Chuluut staat ook bekend om zijn visserij. Alleen als je in een kano heb je goedmogelijkheden om de Lennox Trout te vangen en eventuel van te genieten bij een kampvuur op een zandband of aan de oever.

 • Chuluut River

  Chuluut Canyon

 • Tariat

  Tariat is een district (Soum) van de provincie Arkhangai in het midden van Mongolië. De hoofdstad van het Tariat Soum Center heet Khorgo en ligt 166 km van Aimag Center. Er wonen 5018 inwoners in het district met 168927stuks vee. Het gehele gebied 4567 km2 groot. Het is in 1931 gesticht vanuit de Chandmani-Ulziit Dalai Khosuu. Het land van Tariat Soum heette vroeger de Dalai Choinkhor Khosuu. Het noordelijke deel is de Tarvagataibergketen, het zuidelijke en oostelijke deel is de vallei van Terkh en Chuluut rivier. Terkh, Chuluut, Suman en Khonjil rivieren komen uit het gebied. De unieke natuurlijke formaties en exposities van het land van Khorgois een belangrijke bezienswaardigheid in Mongolië.

 • Tariat

  Khorgo

 • Khorgo Uul

  De Khorgo (Mongools: Хорго) is een vulkaan in het vulkanische gebied Taryatu-Chulutu gelegen in het district Tariat van de provincie Arkhangai in Mongolië. De Khorgo ligt ten oosten van het meer Terkhiin Tsagaan Nuur ensamen vormen ze de kern van de Khorgo-Terkhiin Tsagaan Nuur National Park. Een opmerkelijke geologische eigenschap zijn gestolde lavabubbels. De vulkaan is 8000 jaar geleden tot uitbarsting gekomen en het lavaveld bedekteen oppervlakte van 50 vierkante kilometer op 2.210 meter boven de zeespiegel. Hierbij is de rivier afgedamd en ontstond het Terkhiin Tsagaan Lake

  De Khorgo-krater (Khorgo togoo) is 200 meter breed en 80 meter diep. Op de hellingen groeit een dik ceder bos. Er is een grot bekend bij de lokale bevolking als de "Stone Ger" in de buurt van Khorgo Crater. Deze is ontstaanin gestolde hete lava. Er zijn meer dan 10 grotten met gaten zoals op de top van een Ger. Meer dan 33 kleine en grote kraters zijn te vinden in de buurt van Khorgo krater zoals US UL, Tsagaan-Uul, Zalaa Mountain, Mandalen Shavar Tsaram en meer. Tussen hen stromen, de Suman, Gichgene, en Chuluut rivieren in een land van ongekende schoonheid.
  Het Terkhiin Tsagaan Lake heeft een lengte van 16 km; breedte is tussen 6 en 10 km, 20mdiep, 2060 m boven de zeespiegel en heeft een oppervlakte van 61 km2. De grootste rivier die het meer instroomt is de Terkh River. Er stroomt maar één rivier uit het meer, dat is de Suman rivier. Suman betekent "Arrow"omdat deze rivier als een pijl door het meer stroomt. Er is een klein eiland in het midden van het meer met een grote vogelkolonie.

 • Khorgo Uul

  Khorgo Uul