Delosgaia

Samarkand

 • Aankomst in Samarkand

 • Vanuit de woestijn en de bergen zijn we naar Samarkand gereden. Daar hebben we eerst in een restaurant gegeten waar we een sjasliek hebben gekregen met daarbij varkensvlees, verder lam, rund en kip. Daarna gelijk doorgereden naar Hotel Dilshoda. Dit is een klein maar leuk hotel, de kamers zijn allemaal rond een overdekte open hal. Het hotel ligt naast Gur-e-Amir, het mausoleum van Temur Leng en familie.
  Om vijf uur gaan we naar het mausoleum, hier staan een Nederlands stel die proberen om foto’s te maken van het mausoleum en zij moet op de voorgrond staan. Dat lukt niet omdat er steeds mensen door het beeld lopen. Zij is heel geduldig, hij een beetje gefrustreerd. Na dit bezoek lopen we met twee anderen naar het Registan plein om de drie madrassas in de ondergaande zon te zien. Het Registanplein is de oude plaats waar terechtstellingen plaatsvonden. Registan betekend ook “rood zand”, zand gekleurd van het bloed. Het is een vierkant plein, aan één kant open en aan de drie andere kanten madrassas. De hoeken zijn open.
  Het avond eten is opnieuw bij een familie thuis met een hoogstaande kwaliteit. Bij terugkomst bij het Mausoleum zijn de gebouwen vol verlicht. Vlak bij ons hotel staat een Rangerover Defender met een Nederlandse nummerplaat. Deze mensen zijn nu een maand onderweg van Istanboel naar Peking en hebben nog twee maanden te gaan. De auto wordt in drie maanden door vrienden teruggereden naar Nederland.

 • Video Thumbnail

  Demonstratie Oezbeekse snaarinstrumenten

 • Niet alleen de schoonheid van eeuwenoude architectuur trekt reizigers hier, maar ook de hele geschiedenis van de stad is doorzeefd met grote tragische gebeurtenissen. Samarkand zag de slavernij en plundering in de dagen van Alexander van Macedonië en Genghis Khan, is opnieuw opgestegen vanuit de as en werd de hoofdstad van het rijk van de wereld onder Timoer Lenk, ondertussen met grote Ulugbek faam als een van de grootste centra van middeleeuwse wetenschap en cultuur. Ulugbek verzameld binnen de muren van zijn beroemde Observatorium een Pléiade van eminente wetenschappers: Giyasiddin Dzhemshid Kashi Muinaddin Kazyzade Rumi, Ali Kushchi.

 • Rondwandeling in Samarkand

 • De volgende dag is het weer warm, 30 - 34 graden en om negen uur lopen we naar het Registan plein. Nu zien we de ochtendzon op de monumenten. We zien in ieder van de drie madrassas binnen geweest. Daarna lopen we naar de Bibi Khanum moskee. We zien daar een lokaal gebruik die totaal niet moslim is. Men vereert daar een liggende oude boom en het gebruik is dat als je om de boom heen loopt en hem daarbij steeds aanraakt je gezegend wordt met een groot kindertal.
  Ons volgende bezoek is aan de lokale bazaar, dat blijft leuk en genieten. Het grootste deel wat op zo een bazaar te koop is voedsel. We kopen daar dadels en kamelenhaar omslagdoeken. Na het bezoek aan de bazaar zijn we naar een restaurant gegaan om te eten en rijden daarna met de bus naar het Ulugh Beg observatorium. Dit is een meridiaankijker waarmee men het tijdstip van de doorgang van sterren door het zuiden vastlegt. Hiermee bepaald men de tijd van de dag.
  Onze laatste bezoek van deze schitterende reis is een bezoek aan het Shard-i-Zindah Necropolis. Dit is een mausoleum, moslim en joodse begraafplaats. Het zijn een serie schitterende mausoleums en andere gebouwen.
  Het eten is zoals op deze gehele reis van uitstekende kwaliteit met uitstekende wijn en Oezbeekse cognac.

 • Ulugbek Observatory

  Meridiaan kijker in het Ulugh Bek Observatorium

 • Info Samarkand

  Sogdiana, Marakand, "Eden van de oude Oriënt", "De schoonheid van Ottomaanse landen", "De kostbare parel" -al deze oude namen en epitheta refereren aan Samarkand - stad van blauwe koepels, stad van minaretten unieke schoonheid, mausolea en Madrassa, de stad van Timur en Ulugbek, en een kruispunt stad van de "Grote Zijderoute".
  De gunstige geografische ligging bepaalde sinds de oudheid het lot van Samarkand. De stad is gelegen op het kruispunt van karavaan handelsroutes in het midden van de pittoreske vallei van de Zaravshan rivier en tussen de rivieren Amudarya en Syrdarya. De stad van bijna 25 eeuwen oud was de kern van het politieke, economische en culturele van Centraal-Azië. Rijkdom en overvloed overweldigde de stad, dit weerspiegeld in haar naam, volgens één versie betekend de naam Samarkand - vervormde naam van Simiskent – "rijke dorp". De verbazingwekkende architecturale monumenten van de oude stad zouden hierop duiden. Zij zijn niet alleen van invloed op de rijkdom van de decoratie, maar ook op de architectonische ontwerpen, schoonheid en harmonie van vormen en proporties: het ensemble Shahi Zinda necropolis, Gur-Emir Mausoleum, de BibiHanum moskee, de beroemde Registan.

 • Ulugbek

  Ulugbek, een van de grootste astronomen in de wereld. Vergelijkbaar met Einstein

 • De namen van de beste dichters en filosofen van de Oriënt: Rudaki Alisher Navoi, Jami, Omar Khayam, zijn onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van deze grote stad.
  Vandaag de dag is Samarkand de tweede stad in Oezbekistan, het wordt bewoond door 412 duizend mensen, 90 nationaliteiten en etnische groepen, de belangrijkste daarvan zijn etnische Tadzjieken, Oezbeken, Russen, Bucharan Joden en Iraniërs. De officiële taal is het Oezbeekse, maar om bepaalde redenen is de hoofdtaal van interetnische communicatie Tajik en Russisch. Het is een absoluut moderne stad met goed ontwikkelde industrie, sociale infrastructuur en wetenschappelijk en technisch potentieel. Hoe Samarkand omgaat met haar rijke geschiedenis en het cultureel erfgoed, het vakkundig verweving in het moderne leven, is pas te zien bij een bezoek aan de beroemde Siab Bazaar of het graf van Khoja Daniyar (St. Daniel).
  Sinds 2001 is de Samarkand opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO, met het predicaat “Crossroad of Cultures”.

 • Khoja Daniyar

  Mausoleum van Khoja Daniyar