Delosgaia

Ferghana Valley

 • Op weg naar de Ferghana Valley

 • Het is de dag dat we over de Kamchick bergpas naar de Ferghana vallei gaan. In Oezbekistan is een verordening dat bussen geen bergpassen over mogen omdat er een aantal ernstige ongevallen zijn geweest. Nu kunnen we ons dat voorstellen met de oude barrels die we hebben zien rondrijden. Onze bus is een gloednieuwe bus van Chinese makelij en ziet er uitstekend uit.
  Voor de twee dagen naar de Ferghana vallei gaan we met zes personenauto’s. Dit zijn allemaal Chevrolet en we denken dat het gehuurde privé auto’s zijn. In elke auto gaan drie passagiers en omdat de auto’s niet groot zijn nemen we alleen het nodige voor één nacht in de Ferghana vallei mee. De rest van de bagage wordt opgeborgen in een afgesloten ruimte in het hotel.
  Onze chauffeur is een Rus en hij spreekt wat Engels. We vertrekken om acht uur en verlaten Tashkent naar het zuidoosten. In Okhangaron zijn we de A373 gaan volgen langs de grens met Kirgistan. Eigenlijk is vreemd dat de Ferghana Vallei deel uitmaakt van het grondgebied van Oezbekistan, het is een enclave in Kirgizië met een kleine doorgang door de bergen naar Oezbekistan. Het overgrote deel van de bevolking in de vallei zijn Oezbeken en dat is de reden dat in 1930 deze vallei onder het bestuur kwam te vallen van de Russische republiek Oezbekistan. Na de onafhankelijkheid is dit niet gewijzigd. Na de onafhankelijkheid moest men door Kirgizië heen om in de Ferghana Vallei te komen, dit wordt heel mooi beschreven in het boek Turquoise. Pas met de aanleg van de weg door de Kamchick Pass is er vrij verkeer mogelijk met de Ferghana Vallei. Na circa twee uur rijden zijn we gestopt in Angren voor een pauze. Voorbij Angren is een controlepost en iedereen die in en uit de Ferghana Vallei komt wordt hier geregistreerd. Wij hebben alle paspoorten aan Tahir gegeven en hij zorgt voor de registratie. Sinds zeer kort is er ook een spoorverbinding tussen Tashkent en de Ferghana Vallei. We krijgen een belangrijke waarschuwing van Tahir om na de pas fototoestellen op te bergen totdat we voorbij de laatste tunnel zijn. De twee tunnels zijn namelijk militair gebied.

 • mongolia festival

  Kamchik pas naar de Ferghana Vallei

 • Aankomst in de Ferghana Valley

 • De Kamchick pas ligt op 2200 meter, hier is een uitkijkpunt en restaurant gebouwd waarvandaan je zicht hebt op het deel van de pas richting Tashkent. De weg door de pas is zeer matig tot slecht en je ziet dat er nog steeds aan gebouwd wordt. De tunnels zijn ook nog niet klaar en op een aantal plaatsen is er geen asfaltweg.
  Na de pas daalt de weg en de kwaliteit wordt ook beter. We zijn door gereden naar Kokand en voordat we de stad zijn gaan bekijken hebben we eerst gegeten. In Kokand hebben we het Khudoyar Khan Paleis, de Jami moskee en de Quqon begraafplaats bezocht.
  Het paleis is opgebouwd uit blauwe mozaïektegels. Op de hoekpunten staan torens, waarschijnlijk zaten hier wachters in. De ingang is een mooie lange trap met links en rechts torens. Het heeft een schitterend mooi binnenplein de muren zijn geheel opgetrokken uit klinkers. Het gebouw is nu een historisch museum.
  De Jami moskee is schitterend, in het middenplein staat een minaret. Een minaret is de vuurtoren van de woestijn en werden oorspronkelijk gebruikt om bij nacht de handelskaravaan de correcte richting te wijzen. Aan twee zijden van de moskee zijn galerijen gesteund door houtenpalen. De palen staan op blokken marmer met een dierenvel ertussen om te voorkomen dat vocht vanuit het marmer de houten palen intrekt. De Quqon begraafplaats is heel groot en hier liggen heel veel leden van de familie van de Khan. Het bevindt zich achter de Norbutabi Madrassa.
  Vanuit Kokand zijn we doorgereden naar een keramiek weerkplaats in Rishtan. In deze werkplaats wordt keramiek gemaakt op de oude ambachtelijke manier. Alleen de ovens zijn modern.

 • Oezbekistan Sum

  Minaret van de Jami Moskee

 • Overnachting in Ferghana stad

 • In Fergana stad hebben we overnacht in hotel Club777, overdag was het schitterend weer maar aan het einde van de dag is het geheel bewolkt en begint het te regenen. De hotelkamers zijn uitstekend met een goede Wifi Internet verbinding, alleen is het bed steenhard.
  De volgende morgen is het nog steeds bewolkt en het regent zacht. Na het ontbijt rijden we naar het stadspark voor een bezoek aan het monument van Akmet al Fergani. Zijn volledige naam is Ahmad ibn Muhammad ibn Kathir al-Farghani. Hij was een moslim astronoom in Bagdag en een van de bekendste astronomen van de negende eeuw. De maankrater Afraganus (Latijnse naam) is naar hem vernoemd.
  Ons laatste bezoek aan de Fergana vallei is de zijdefabriek in Margilan. Op deze plaats is het gehele zijde bewerking proces te zien van kokon tot eindproduct.
  Na deze laatste stop vertrekken we richting Tashkent, onze lunchstop is nog voor de pas. Voorbij de pas moeten we zelf met ons paspoorten naar de controlepost gaan. Men wil onze gezichten zien. Bij de post staat een gemaskerde zwaarbewapende militair. We stoppen weer op dezelfde plaats voor een pauze en rijden dan door naar Tashkent waar we om kwart over vijf aankomen. We zijn wezen eten in een restaurant in de stad.

 • Ahmad ibn Muhammad ibn Kathir al-Farghani.

  Ahmad ibn Muhammad ibn Kathir al-Farghani.

Info Ferghana Valley

 • Ferghana vallei wordt beschouwd als een uniek verschijnsel in Centraal-Azië. De vallei is volledig ingesloten door bergen en is een grote tektonische depressie in de vorm van een ellips. Het heeft een oppervlakte van meer dan 22 duizend vierkante kilometer en ligt op een hoogte van 300 meter in het westen tot maximaal 1000 meter in het oosten. Het wordt omringd door de bergen van Tien-Shan en het Hissar-Alai gebergte en alleen in het westen is er een smalle doorgang naar de westelijke woestijn.
  De hoogte van bergketens is op sommige plaatsen 6 km. Twee belangrijke waterwegen, de Syr Darja en de Naryn verlaten deze zeer vruchtbare vlakte en al het water is afkomstig van de sneeuw en ijs van de gletsjers van de Alai Range. In de Ferghana vallei komen zeer veel verschillende landschappen voor variërend van semi-woestijn tot rivierdalen en gecultiveerd land in de vlaktes. Op de berghellingen zijn heel veel alpenweiden en sneeuwvelden.

 • Chirciq River

  Het ellips vormige dal van de Ferghana Valley

 • De gemiddelde temperatuur varieert van 23 tot 38 graden in Juli en -1 tot -2,5 in Januari. Na een relatief korte winter bloeien de kers, perzik, pruimen en abrikoos bomen al in Maart. Het gebied is rijk aan kolen, olie, en diverse zware metalen.
  De geschiedenis en cultuur van de Ferghana vallei is heel belangrijk geweest voor de ontwikkeling van geheel Centraal-Azië. Het gebied wordt al in zeer oude Chinese kronieken genoemd als een rijk en economisch sterk gebied met een goed ontwikkelde landbouw, veeteelt en ambachten. Een relatief kleine deel van de bevolking woonde in de circa 70 steden en dorpen. Deze werden beheerd door een Raad van ouderlingen.
  De Ferghana vallei van tegenwoordig bestaat uit drie Oezbeekse regio's: Andijan, Ferghana en Namangan, en een aantal kleine gebieden maken deel uit van Kirgizië en Tadzjikistan. Het is het dichtstbevolkte deel van Oezbekistan, op het grondgebied woont bijna een derde van de totale bevolking van het gehele land.

 • People distribution Ferghana Valley

  Bewoners dichtheid Ferghana Valley

 • De bewoners van het land zijn voornamelijk bezig geweest met landbouw en zijn daarin zeer gespecialiseerd geworden in de teelt van tarwe, rijst en luzerne. De uitstekende wijnbouw en wijnbereiding in de vallei waren tot ver buiten haar grenzen bekend. Zij fokte de bekende Davan Argamaks, een van de raspaarden aan het Hof van de keizer van China. Geïrrigeerde gebieden worden onderhouden voor de teelt van katoen en rijst. Een grote aanbod van akkerbouwgewassen, overvloedige tuinen, boomgaarden, plantages en wijngaarden zijn gelegen in de uitlopers. In semi-woestijn vlakten grazen vee het gehele jaar door.

 • Chirciq River

  Landbouw in de Ferghana Valley

 • Kokand

  Kokand wordt beschouwd als een van de meest iconische steden van Oezbekistan. Het is gelegen in het zuidwesten van de vallei van Ferghana, 100 kilometer van Ferghana stad, het administratieve centrum van het gebied. Kokand ligt aan de benedenloop van de Syr Darja rivier, op een hoogte van 405 meter boven zee-niveau. Het is de op een na grootste stad in de Ferghana vallei, met een oppervlakte 65 vierkante kilometer en een populatie van 260 duizend mensen.
  De stad ligt op de vruchtbare vlaktes van de uiterwaarden van de Syr Darja oase. In de oudheid had het een enorme economische en politieke betekenis omdat het ligt op de route in en uit Ferghana.
  Er is geen betrouwbare informatie over wanneer en door wie de stad is gesticht. Maar het is algemeen bekend dat in de eerste eeuw na christus, verschillende dorpen lagen op het grondgebied van het huidige moderne Kokand. Het gebied is gelegen aan één van de karavaan Zijde routes en breidde sterk uit in omvang en belang en uiteindelijk is er een stad ontstaan.
  De eerste kronieken schrijven over Hukand of Havokand, zo heette de stad eerst. De naam Kokand wordt vanaf de 10de eeuw na Christus gebruikt. Men schrijft over de rijke vruchtbare vlaktes en comfortabele karavanserai en de prachtig ontwikkelde ambachten van deze stad.
  De stad kent een zeer rijke geschiedenis en heeft ups en downs, overwinningen en nederlagen meegemaakt zoals de Arabische verovering, het juk van de Mongolen en de eindeloze bloederige strijd om zijn bestaan.

 • Begraafplaats Krokand

  Begraafplaats Narbutabey Moskee in Kokand