Delosgaia

Singapore, the Garden City

 • Singapore Overnight

 • Op onze reis naar Australie in 2005 hebben we één nacht in Singapore doorgebracht. Omdat onze vrienden in Perth jaren in Singapore hebben gewoond hebben we ze gevraagd naar een hotel. Patricia heeft dit geregeld tijdens een van haar bezoeken aan Singapore. Dit gaf nog wat hilariteit want aan het hotel waren onze achternamen niet doorgegeven. Alleen Hans en Marion.
  Op het vliegveld hebben we de bagage opgehaald van de band en zijn eerst naar de balie van Quantas gegaan om de vlucht van de volgende dag te bevestigen. Daarna met de taxi naar het hotel, kosten 20,00 Sin$. Het hotel bevindt zich in het centrum vlakbij Orchard Road.

 • De kamer is sober maar alles zit er in inclusief airco en is geregeld door Patricia. Buiten is het circa 30°C. Achter ons hotel bevindt zich een hotel met een foodcourt er onder. Hier zijn diverse eettentjes. Bij een Koreaans tentje staat een lange rij en daar sluiten we achter aan, met zo een rij moet het wel goed zijn. Het smaakt goed en het eten met stokjes gaat weer uitstekend. Daarna lopen we wat rond, er is veel vertier op straat. We gaan niet te laat terug naar het hotel, een potje reis scrabbelen en dan naar bed.
  We hebben goed geslapen en zijn om 9.00 opgestaan. Ontbijten is niet mogelijk in het hotel en we krijgen de raad om weer naar het foodcourt te gaan. Eerst ergens koffie drinken en gaan op zoek naar een zaak waar we iets van brood kunnen krijgen. De meeste zaakjes hebben alleen met rijst of noedels maar daar hebben we als ontbijt niet zoveel zin in. Dan lopen we naar een grote shopping mall en laten we daar nu een Delifrance met sandwiches vinden. Dat smaakt prima. Later vernemen we dat dit de enige Delifrance in heel Singapore is. Na deze tractaat lopen we terug naar het hotel om de bagage in te pakken en af te rekenen, kosten Sin$ 70,00. De bagage wordt netjes apart gezet en met een ketting aan elkaar gebonden. We lopen weer naar Orchard Road omdat hier heel veel shopping malls te vinden zijn en veel te doen is. We lopen hier een paar uur rond en kijken de ogen uit. Hier en daar drinken we wat. Om 17.00 gaan we bij dezelfde Koreaanse zaak wat eten. Daarna halen we de bagage op en gaan met de taxi naar het vliegveld. In de middag is de bewolking dikker geworden en onderweg naar het vliegveld regent het licht.
  De taxichauffeur is heel spraakzaam, hij wil graag weten wat we van Singapore vinden. We vertellen dat we verbaasd zijn dat er op zondag zoveel bouwactiviteiten zijn. De taxichauffeur vertelt dat deze bouwvakkers bijna allemaal Indonesiërs en Filippijnen zijn die daarmee extra geld kunnen verdienen. Voor de Singaporese zijn het tweede rang burgers en worden ook als zodanig behandeld.

 • Singapore flag map festival

  Kaart met vlag van de stadstaat Singapore

 • Het land...

 • Singapore, de officiële naam is de Republiek Singapore, wordt vaak de “Lion City”, “the Garden City”of ook wel de “Little Red Dot” genoemd en is een onafhankelijke stadstaat in zuidoost Azië. Het ligt op precies 1 graden noorderbreedte aan de zuidpunt van het Maleisische schiereiland met de Indonesische Riau eilanden ten zuiden ervan. Het grondgebied van Singapore bestaat uit een groot eiland samen met 62 kleinere eilanden. Door landaanwinning is sinds de onafhankelijkheid het oppervlakte met 23 % toegenomen en dankzij het strikte milieu beleid is het eiland dichtbevolkt maar voor een groot deel bedekt met tropisch flora, parken en tuinen.
  Stamford Raffles stichtte het koloniale Singapore in 1819 als een handelspost van de Engelse Oost-Indische Company. Na de opheffing van de Oost-Indische Company werd het gebied deel van het Britse Koloniale rijk. In de tweede wereldoorlog is Singapore bezet door de Japanners. In 1963 verkreeg het de onafhankelijke van Engeland en werd deel van de Maleisische federatie. Door ideologische verschillen trok het zich twee jaar later terug uit de federatie en werd het een onafhankelijke natie. Ondanks het ontbreken van natuurlijke hulpbronnen en een economisch achterland heeft Singapore zich in een ongekend hoog tempo ontwikkeld tot een economische Aziatische Tijger.
  De Engelse naam van Singapore is een anglicisme van “Singapura”, de lokale Malay naam van het land. Deze naam is weer afkomstig uit het Sanskriet “Simhapura” en betekend zoveel als “Stad van de Leeuw”. Dit is ook te zien in de nationale symbolen. Het is zeer aannemelijk dat er nooit leeuwen op het eiland hebben geleefd. Sang Nila Utama, de Srivijayan Prins waarvan men zegt dat hij het land als eerste heeft gezien en de naam gaf, heeft waarschijnlijk een Maleisische tijger gezien. Het Centrale eiland heet sinds de derde eeuw Pulay Ujong, wat zoveel betekent als “eiland aan het einde”.

 • singapore city

  Kaart van Singapore

met zijn geschiedenis...

 • De eerste geschreven berichten over Singapore zijn van een Chinees in de derde eeuw, hij schreef over het eiland “Pu Luo Chung”. Deze naam is een verbastering van de Maleisische naam “Pulau Ujong, oftewel “eiland aan het einde”. Aan het einde van de 13de eeuw is op het eiland het koninkrijk van Singapura ontstaan. Door zijn zeer strategische ligging is het na zijn stichting altijd een handelspost van diverse landen geweest, zoals India, Nederland en de Portugezen.
  In 1819 arriveerden de Brit Raffles op het eiland en zag de grote potentie van het eiland als een natuurlijke haven. Het eiland werd voor die tijd gecontroleerd bij Nederland, zij waren alleen niet in staat om hun belangen veilig te stellen en de Britten namen de controle over. In 1824 werd het gehele eiland een Brits eigendom en viel onder de jurisdictie van Brits India. Bij de komst van Raffles was het eiland bevolkt door een kleine groep mensen, voornamelijk van Maleisische komaf. Door de komst van de Britten groeide dit tot uit tot 80000 inwoners, dat waren voornamelijk Chinezen. De meeste kwamen om te werken op de peper en gember plantages. Door de smokkel van de zaden van rubberbomen vanuit Zuid Amerika werd het eiland aan het einde van de 19de eeuw een wereld centrum van de rubber handel.

 • Singapore Labours

  Arbeiders uit India

 • 20ste eeuw

  Singapore is nooit betrokken geweest bij de eerste Wereld oorlog, het ergste wat gebeurde was een opstand van Moslim soldaten nadat ze hoorde dat ze moesten gaan vechten tegen het Ottomaanse Rijk.
  Na de eerste Wereldoorlog zijn de Britten begonnen met het bouwen van een grote marine basis. Deze was in 1939 klaar en heeft $500 miljoen gekost. Voor de verdediging had men vele zware kanonnen geplaatst en er is een luchtmacht basis gebouwd. Alleen was er geen vloot, men had er geen geld voor over om een vloot in Azië te stationeren. De kanonnen wezen allen naar zee, alleen kwamen de Japanners over land en ondanks een troepenmacht van 60000 man gaf men zich aan de Japanners over op 15 februari 1942. Pas in September 1945 namen de Britten het eiland weer in bezit. In de tussentijd zijn tussen de 5000 en 25000 etnische Chinezen vermoord en heel veel niet-Aziaten. Bij de terugkomst van de Britten trof men een stad in geweld en bandeloosheid aan. Bijna de gehele infrastructuur van het eiland en de haven was vernield, er was hongersnood, ziekte, misdaad en wreedheden. Pas in 1947 begon de economie zich te herstellen.
  Het falen van de Britten om Singapore te verdedigen had nog een ander gevolg. De lokale bevolking begon te realiseren dat de Britten niet de oppermachtige heren zijn zoals ze zich zo graag presenteren. Er ontstonden anti-koloniale en nationalistisch sentimenten, men wilde zelfbestuur. Deze is er gekomen maar eerst zeer beperkt.
  Uiteindelijk is er volledig zelfbestuur gekomen, in 1962 is per referendum besloten dat Singapore deel ging uitmaken van de Maleisische federatie samen met Sarawak en Noord Borneo. De tegenstellingen waren echter groot en in 1965 trad Singapore uit de federatie en ging alleen verder als de Republiek van Singapore. In de jaren daarna is Singapore sterk gemoderniseerd en er is een gezonde multi-culturele, multi-religieuze samenleving ontstaan.

 • Singapore River

  Haven van Singapore

  Singapore Street

  Orchard Road in de jaren dertig

en zijn klimaat en ontstaan

 • Singapore heeft gemiddeld een vlak reliëf, het klimaat is een echt tropisch regenwoud klimaat. Heet en vochtig. Het eiland bestaat voor het grootste deel uit graniet dat diep in de aardkost als een batholiet is ontstaan. De graniet batholiet bestaat uit vulkanisme van het Perm tot in de Jura. Jongere gesteente zijn van sedimentaire oorsprong.
  Singapore maakt deel uit van de Maleisische gordel. Deze gordel bestaat uit een westelijke, centrale en oostelijk deel. De gehele gordel schijnt in de tijd van ontstaan deel te hebben uitgemaakt van het noordwesten van Australië. Het moet dan bij het opbreken van Gondwana naar het noorden zijn verplaatst. Dit is heel aannemelijk omdat de gehele zuidkust van Azië opgebouwd is uit microcontinenten afgebroken van het Gondwana continent.

 • Geology Singapore

  Geologische geschiedenis van Maleisië